tisdag 28 april 2009

Socialdemokratins grundproblem

Kanske är det begreppet ”ideologi” som gjort att debatten om arbetarrörelsens grundidéer under decennier lämnats åt sidan och att den socialdemokratiska värdegrunden därmed fått gå i träda. Begreppet ”ideologi” har fått något akademiskt inåtvänt, mossigt och tokstolleaktigt över sig, så låt oss i stället tala om värdegrunden.

Jag tror att socialdemokratins dilemma är att rörelsen idag saknar en dynamisk och framtidsanpassad värdegrund.

I dag äger partiet endast en uppsättning partipolitiska policyn som till 70 procent består av överbudspolitik frammejslad av konsulterade valstrateger. 10 procent är färdigsmidda åsikter från en auktoriserad tankesmedja och resten resultat från diskussioner i rådslagsgrupper som penetrerat frågeställningar som partiledningen valt ut.

Avsaknaden av en öppen, odogmatisk och intellektuellt fri debatt har lett till ett ideologiskt vakuum inom socialdemokratin och att den fackliga idédebatten inte orkar lyfta över avtalsdiskussioner.

Utan värdegrund förlorar dagspolitiken både mål och mening. Moderaterna kan, hur lätt som helst, etablera sig som det nya arbetarepartiet. Och inte nog med det. De blir trodda.
Den socialdemokratiska oppositionspolitiken tycks i dag gå ut på att i stort sett föra samma politik som alliansen men mer och bättre. Paroller om ”återställare” och ”återtåg” verkar inte framåtsyftande. Att bara påstå att socialdemokratin är originalet kommer inte att räcka.

För att arbetarrörelsen ska kunna få tillbaka väljarnas förtroende 2014 måste en diskussion om grundidéerna få utrymme och fora inom rörelsen fram till dess.

SvD
SvD2
DN




9 kommentarer:

Peter sa...

Hej Mario!

Är då inte värdegrunden i sig baserad på ideologi? Det borde ju då innebära att värdegrund skulle vara lika mossigt och förlegat som ideologi.

Själv tror jag att du är något på spåret, men snarare att det som saknas är att tydliggöra den ideologiska skillnaden mellan regeringspartierna och socialdemokraterna.

Jag tror att det som saknas är kunskap inom socialdemokratin om vilka ideologier som ligger till grund för vår rörelse.

Jimmy Jansson sa...

Hej Mario

Bra inlägg. En av de grundläggande frågorna är sannolikt huruvida arbetarrörelsen längre erkänner konflikten mellan arbete och kapital, eller om rörelsen anser att detta är överspelat till förmån för att vi skapat en välfärdsstat som kan kompensera för eventuella konflikter.

Jag saknar en grundlig och rejäl debatt inom rörelsen. En debatt som klargör vilka konflikter vi faktisk har inbyggda i vårt samhälle och hur vi ska hantera dessa konflikter.

Men är partiet och Lo redo för detta? Eller är rädslan för att inte vara tillräckligt höger för stor?

Sköt om dig!

Jimmy

Mario Matteoni sa...

Hej Jimmy!

Jag tror att du pekar på en viktig fråga som rörelsen förutsättningslöst borde analysera och så småningom formulera tankar kring. Frågan är om inte den globala konflikten mellan arbete och kapital är det problem kring vilken all politik kretsar.
Är det inte den som bestämmer hierakierna i samhället, som avgör produktionens förutsättningar och därmed har avgörande betydelse för samhällets ekonomi, sociala relationer och kultur?

Du, om någon, är väl medveten om att det i partipolitiken gäller att försöka nå mittenväljarna. Det är ett annat problem som den praktiska politikens företrädare har att lösa. Nu tycker jag att du och dina kolleger i ledningen för Eskilstunas socialdemokrater lyckas med detta på ett utomordentligt sätt utan att ge avkall på de grundläggande värderingar som trots allt finns.

Med andra ord. Jag tror att rörelsen är mogen för en förutsättningslös debatt om dess grundvärderingar.

Trevlig första maj-helg!

Carl Norberg sa...

Värdegrund bygger på självsynen, som bygger på självperspektivet och som skapar självkänslan hos individen.

Dessa fundamenta är avgörande för all ideologisk teoribildning.

Det är hög tid att vakna upp för många nu!

Mario Matteoni sa...

Jag har inget emot begreppet ideologi. Men erfarenheten har lärt mig att många uppfattar ideologiska diskussioner som att det handlar om en akademisk fritidssysselsättning och teoretiska hårklyverier.
Men det finns inget så praktiskt som en bra teori och inget så nödvändigt som en gedigen grund.

Carl Norberg sa...

Men lika förbannat så är det ogrundad politik och ideologi som ideligen framförs, trots att det i aldrig har varit ett så bra läge för liberalsocialism som i nu, när kommunikationsklimatet är oöverträffat.

Peter sa...

Hej Carl och Mario.

Skulle gärna önska att ni utvecklade tanken om värdegrund och förklarar för mig vad som är vår värdegrund och på vilket sätt den inte grundar sig i ideologi?

Jag är också ganska övertygad om att det alliansen har lyckats med är att föra ut är just sin liberala ideologi som lockar många svenska medborgare av idag. Så om det bara skulle uppfattas som hårklyverier och akademiskt navelskådande, har jag svårt att tro att det skulle ha appellerat till så många väljare som det faktiskt har gjort.

Mario Matteoni sa...

Med värdegrund menar jag ideologi. Jag bara ville undvika begreppet ideologi för att många anser ideologin vara skild från politisk praktik. När det faktiskt är tvärt om. Så vi är helt överens.

Carl Norberg sa...

Värdegrunden är den position varifrån det betraktande perspektivet utgår.

Och att blanda ihop ideologi, med självsynens styrning för skapandet av självbilden, samt med den därpå följande självkänslan hos individen, det är närmnast rena dumheten.

Ideologi är en tankekonstruktion utan hänsynstagande till den individuella förmågan till självbetraktelse.

Värdegrunden å sin sida är i allra högsta grad beroende av individen förmåga till självsyn.

Ni blandar beteendevetenskapliga begrepp på ett mycket märkligt vis.