torsdag 1 april 2010

Riskkapitalisterna tar inga egna risker

”Riskkapitalist har blivit vänsterns signalord för gniden och samvetslös” påstår Sanna Rayman i dagens SvD, och fortsätter: ”Riskkapitalisten vågar ofta mer än långivare i allmänhet. Självklart med baktanken att det ska betala sig, men är det klandervärt? Jag kan inte riktigt tycka det.”

Sanna Rayman gör en poäng av att riskkapitalisten riskerar sina egna medan politikerna riskerar andras pengar när de investerar.

Inte heller jag tycker att riskkapitalisten behöver vara ”samvetslös”.
Och inte anser jag att det är klandervärt att riskkapitalisten satsar för att tjäna pengar.
I en kapitalistisk samhällsordning är det just vad kapitalisten ska göra.

Men Sanna Rayman har fel i att riskkapitalisten riskerar sina egna, surt förvärvade, pengar.
Det kapitalistiska systemet tillförsäkrar visserligen kapitalisten dispositionsrätten över kapitalet, men vad kapitalisten riskerar är kapital som genererats ur många människors arbete och produktion och andra samhällsvärden. Oftast är det dessutom lånade pengar som riskeras.
Till skillnad från löntagarna riskerar riskkapitalisten, vid konkurser, sällan sig själv eller sin privata ekonomi.
Om Sanna Rayman vill motbevisa mig på den punkten kan hon försöka nämna en riskkapitalist som misslyckats och gjort total konkurs och som därför tvingats gå till socialen för att klara sin vardagsexistens.
Det är just för att riskkapitalisterna inte riskerar sin egna privata ekonomi som de ”vågar mer än långivare i allmänhet”.

Så vist är kapitalismen ordnad.

3 kommentarer:

Kalle sa...

Om du talar om ett regelrätt riskkapitalbolag så kommer pengarna från tidigare riskkapitalaffärer. Det handlar med andra ord om att bolag i kapitalbehov får investeringar och riskkapitalbolaget tjänar pengar. Alla vinner.

Mario Matteoni sa...

Hur är det med logiken?
Någon gång måste väl riskkapitalbolaget ha startat sin verksamhet.Varifrån kom pengarna då?
Trollade riskkapitalisterna fram pengar? Eller slet riskkapitalisterna vid löpande bandet och satte undan lönepengar för att kunna starta bolaget?
Vilken härlig fantasivärld Kalle lever i!
Sanningen är att när marknaden var som hetast 2007 kunde riskkapitalbolagen låna över 90 procent av köpesumman när de köpte bolag.
Och varifrån kom de lånade pengarna? Som alla pengar: Genom arbete och produktion som förutsätter samhällsinvetsreingar.

Anonym sa...

faktum e jag har stor respekt för demostranter i rånarluva. Det är lite si och så med demokratin.
allt är så välordnat och städat och fyllt med regeringsfolk som redan har pysslat om folket sedan barnsben (genom skolan) att inte tänka själv, inte handla själv och bäst e att ge svensken en uniform. polis eller militär uniform och lyda order,vilken som helst duger.