tisdag 8 maj 2012

Valet löste inte Greklands kris


Valresultatet i Grekland är inte förvånande.
PASOK och Ny Demokrati har under åratal slösat med den Grekiska statskassans medel utan att samtidigt se till att samma kassa fått tillräckligt med inkomster.
Logiskt att de nu får gå.

Och det är inte konstigt att grekerna reagerade mot de bägge partiernas ”räddningsaktion i sista minuten” - det sparpaket som sänkte grekernas löner och pensioner, fördyrade deras levnadskostnader och försämrade levandsvillkoren särskilt för de redan fattiga.

Litet orättvist känns det dock att PASOK, som ändå slutligen ville ta itu med det växande problemet och som avslöjade fifflet med budgetunderskottet, straffades hårdast.
Men sådana är villkoren.

Valresultatet lär emellertid inte lösa Greklands problem.
Vad som krävs är fortsatt, möjligen mildare, svångrem i kombination med tillväxtskapande politik och ökade investeringar.

·         Pengar måste in till stadskassan vilket betyder att det krävs en effektivare skatteadministration, bättre koll på medborgarnas inkomster och ett bättre skattesystem. Det innebär bl.a. att man måste införa personnummer och rusta upp det nationella fastighetsregistret,
·         En ny regering måste ta itu med en mängd problem som orsakats av försummelser: Miljön, välfärdspolitiken, det sociala skyddsnätet, flyktingpolitiken.
·         Samtidigt måste Greklands näringsliv stimuleras och effektiviseras. 

·         En mildare svångrem innebär att avtalen med långivarna måste omförhandlas eller att Grekland inställer betalningarna.

·         En ny regering måste skapa trovärdighet och skingra ovisshet när det gäller Greklands inställning till EU och EMU.
Allt detta kräver kapital, en samald regering och en majoritet av befolkningen som ställer upp bakom den. 

Vilken politisk koalition kan skapa förutsättningar för detta? Vilken regering kan locka till sig kinesiskt kapital?
ΣΥΡΙΖΑ (SYRIZA) är ett av de nya partierna, bildat 2004, vill skapa en ”vänsterregering”. Frågan är om KKE, kommunistpartiet ska ingå i en sådan och om PASOK ska ingå.
Vi får se, men det ser ut som en omöjlig kombination.

DN
DN Ledare





Inga kommentarer: